De barman van een danscafé aan het Buitenhof in Den Haag is donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor een brand die daar in juni 2012 heeft gewoed. 

Door de brand liepen drie bezoekers zware brandwonden op, enkele anderen raakten lichtgewond. De rechtbank legde de barman een gevangenisstraf van twaalf dagen op, de tijd van zijn voorarrest, een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De medewerker van café Havana voerde geregeld een vuuract uit waarbij hij aanstekervloeistof op een metalen dienblad goot en dat tijdens een housenummer in brand stak.

Op de bewuste avond gebruikte hij een andere vloeistof, bio-ethanol, waardoor een flinke steekvlam ontstond.

Opmerkelijk

De rechtbank rekent het de barman zwaar aan dat hij letterlijk met vuur heeft gespeeld in de drukbezochte uitgaansgelegenheid. In zijn voordeel werkt volgens de rechtbank dat hij direct eerste hulp heeft verleend aan slachtoffers en een blanco strafblad heeft.

Zijn advocaat, Tjalling van der Goot, noemt het vonnis opmerkelijk en overweegt in hoger beroep te gaan. Hij had een brandtechnische deskundige ingeschakeld die concludeerde dat de steekvlam voor een leek geheel niet te voorzien was.

De rechtbank heeft volgens Van der Goot onvoldoende gedaan met de argumenten van deze deskundige.