Drie vooraanstaande Amerikaanse experts op het gebied van nucleaire veiligheid hebben kritiek op Nederland.

De gastheer van de nucleaire top in Den Haag komt afspraken over het stoppen met het gebruik van hoogverrijkt uranium bij de productie van medisch materiaal niet na, stellen de drie in een brief (pdf) die in handen is van de NOS.

Nederland sprak in 2012 met de Verenigde Staten, België en Frankrijk af dat vanaf 2015 bij de productie van medisch materiaal laagverrijkt uranium wordt gebruikt, omdat dat veiliger is. Nederland gaat dat echter niet halen.

De experts, adviseurs van de Amerikaanse regering, wijzen Nederland op de afspraken in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Een van de auteurs noemt het tegenover de NOS 'nogal gênant' dat uitgerekend Nederland als gastheer van de Nuclear Security Summit (NSS) zijn verplichtingen niet nakomt.

Problemen

De Nederlandse hoofdonderhandelaar Piet de Klerk heeft namens Timmermans een brief teruggeschreven aan de Amerikanen. Daarin legt hij uit dat wel degelijk vooruitgang is geboekt, maar dat het doel door onvoorziene problemen niet gehaald kan worden. Daardoor kan met laagverrijkt uranium nog niet dezelfde hoeveelheid medische isotopen worden geproduceerd als met hoogverrijkt uranium.

De Klerk sluit de brief af met de belofte dat Nederland zich aan de afspraak zal houden. "Ik geloof niet dat dit op een of andere manier negatief op Nederland afstraalt", zegt hij tegen de NOS. Hij is de Nederlandse hoofdonderhandelaar bij de NSS-top.De overheid heeft er vertrouwen in dat de gestelde doelen zo snel mogelijk worden gehaald.

Lees meer over de nucleaire top