Inwoners van Amsterdam hoeven niet hun huis uit voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama op maandagochtend 24 maart. 

Dat meldt burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

''Voor zover nu bekend heeft het bezoek van de president een beperkte impact op de omgeving van de beoogde locatie'', schrijft de burgemeester. Die locatie is nog niet bekendgemaakt.

Obama zal ons land bezoeken in verband met de Nuclear Security Summit. Voorafgaand aan de nucleaire top heeft hij in Amsterdam een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Duidelijk is dat het bezoek ''vergaande maatregelen'' vergt, schrijft Van der Laan. ''Indien de veiligheidsmaatregelen een onevenredige inbreuk maken op belangen van bewoners en ondernemers, zal via maatwerk worden getracht om de consequenties daarvan te beperken. De ondernemers en bewoners worden betrokken bij het vinden van oplossingen.''

Over de veiligheidsmaatregelen zelf worden geen mededelingen gedaan.

Aan het bezoek van Obama aan Amsterdam hangt een prijskaartje van 360.000 euro. Amsterdam is in gesprek met het Rijk over een tegemoetkoming in de kosten.

Van der Laan zegt dat de hoofdstad zich ''maximaal zal inspannen voor een plezierig, veilig en ongestoord verloop van het bezoek van de president van de VS. Wij vinden het een eer om hem in onze stad te mogen ontvangen.''

Alle berichten over de nucleaire top