Eén jongen heeft dit jaar alle tweehonderd opgaven van de Cito-toets foutloos gemaakt. Vier leerlingen maakten maar één fout. De gemiddelde score lag dit jaar op 535, dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. 

Het brugklasadvies dat hiermee overeenkomt, is havo en gemengde/theoretische leerweg vmbo. Dat is het hoogste vmbo-niveau. Dat maakt Cito woensdag bekend.

Jongens hebben weer net iets hoger gescoord dan meisjes, maar de verschillen zijn minder groot dan vorig jaar. Jongens scoorden dit jaar gemiddeld 535,1, meisjes 534,9. Meisjes scoorden beter op taal en jongens op rekenen-wiskunde en studievaardigheden.

Dit schooljaar deden zo'n 164.500 kinderen mee aan de Cito-toets, die meet wat een kind in acht jaar basisonderwijs heeft geleerd. Ook geeft de toets inzicht in leertempo, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen.

Cito geeft geen informatie over hoe de toets op welke school gemaakt is. RTL Nieuws kwam daar vorig jaar wel mee, op basis van een verzoek krachtens de Wet openbaarheid van bestuur.