Het criminele duo Antonio van der P. en Enise B., waarop de Duitse en Nederlandse politie vorige maand dagenlang jacht maakte, wordt ook in verband gebracht met een mysterieuze ontvoering in het Drentse Echten. 

De politie liet al eerder weten dat er onderzocht werd of het duo iets te maken heeft met deze ontvoering. 

Politiechef Patricia Zorko zei dat op 27 februari in het programma RTL Late Night. Een woordvoerder laat dinsdag aan NU.nl weten dat ook het OM deze ontvoering sindsdien in hun onderzoek heeft meegenomen. 

In de nacht van 10 op 11 februari werd een man uit Ruinen door twee onbekenden met een vuurwapen bedreigd en gedwongen in de kofferbak van zijn auto te gaan liggen.

De man wist te ontsnappen toen de twee overvallers de motor lieten afslaan. Hij keerde na enige tijd terug naar zijn auto. De overvallers waren toen gevlogen. De ontvoering vond plaats vlak voor de ontvoering van een 52-jarige vrouw uit Meppel.

Dortmund

Van der P. en B. werden op woensdag 26 februari in een hotel in Schwerte bij Dortmund opgepakt. De Nederlandse en Duitse politie hielden een klopjacht op hen nadat ze een spoor van geweld hadden achtergelaten in Nederland. De man en de vrouw worden verdacht van meerdere ontvoeringen en overvallen in Meppel, Lage Mierde en Enschede. Zij zitten vast in Duitsland.

Het duo weigert nog steeds mee te werken aan een verkorte uitleveringsprocedure. Een Duitse rechter zal zich daarom over het uitleveringsverzoek buigen, aldus het OM dinsdag. De uitlevering kan nog enkele weken op zich laten wachten. De zaak zal daarna voorkomen bij de rechtbank in Assen.

Het duo wordt ervan verdacht dat het op 10 februari een inbraak heeft gepleegd in Meppel. De bewoonster van het huis die hen betrapte, werd gekneveld, mishandeld en meegenomen in haar auto. De volgende dag werd ze in de buurt van Lelystad in een bos achtergelaten.

Lage Mierde

Een week later zou het tweetal hebben toegeslagen in Lage Mierde (Noord-Brabant). Ook daar zijn mensen bedreigd met een vuurwapen en mishandeld. Opnieuw een week later werd het tweetal betrapt bij een inbraak in een caravan op een camping in Enschede, waarbij een omstander werd neergeschoten. De verdachten vluchtten en drongen later in Enschede een huis binnen en gijzelden het gezin dat daar woonde. Ze namen de vader als gijzelaar mee en lieten hem vrij in Duitsland in Ahaus.

Nadat in Nederland en Duitsland groot alarm was geslagen, de politie maakte hun namen bekend en gaf hun foto's vrij, werden Van der P. en B. aangehouden in een hotel in Duitsland. In hun kamer zijn diverse spullen in beslag genomen. Die worden nog onderzocht en later overgedragen aan de Nederlandse politie en het OM.