De Staat is niet verplicht de slachtoffers van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011 inzage te geven in het psychologisch rapport over de dader Tristan van der V. 

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald.

Het rapport werd op verzoek van het Openbaar Ministerie uitgebracht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Van der V. schoot destijds zes mensen dood en verwondde er zeventien, waarna hij zichzelf doodde.

De slachtoffers en hun nabestaanden stellen de Staat en de politieregio Hollands Midden aansprakelijk voor de schade die zij door het drama leden. In verband hiermee eisten zij inzage in het rapport en stapten naar de rechter.

Persoonlijk

Het gerechtshof heeft nu bepaald dat ze het rapport niet mogen inzien, omdat het zeer persoonlijke en vertrouwelijke gegevens over Tristan en zijn ouders bevat. De eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter wordt hiermee bekrachtigd.

Bovendien is er volgens het hof geen wettelijke grondslag voor de eis en is het hof het niet eens met de slachtoffers en nabestaanden dat minister Ivo Opstelten van Justitie zou hebben toegezegd dat dit rapport aan hen zou worden verstrekt.

Het NIFP-rapport is opgesteld naar aanleiding van het onderzoek naar de geestelijke gezondheid van Van der V. ten tijde van het schietincident. Hiermee hadden de onderzoekers als doel om te "verklaren, verwerken en voorkomen". De slachtoffers hebben alle andere rapporten naar Van der V. kunnen inzien, maar niet dit NIFP-rapport. 

Bizar

De nabestaanden begrijpen de uitspraak niet, zegt letselschade jurist Orlando Kadir. "Het is stuitend en bizar. Het gerechtshof van in Den Haag verdedigt de belangen van een moordenaar", zegt hij tegen NU.nl.

Volgens Kadir is er wel een wettelijke grondslag voor de eis van de nabestaanden om het rapport in te zien. "De wet die zegt dat de privacygevoelige informatie niet mag worden vrijgegeven, geeft ruimte om dat wel te doen als het een algemeen belang dient voor de nabestaanden en slachtoffers. In dit geval is dat leedverwerking."

Kadir zegt dat serieus wordt overwogen om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Alle berichtgeving over de schietpartij in Alphen aan de Rijn