Instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking brengen hun cliënten geen gezonde leefgewoonten bij.

Dat concludeert het NCRV-programma Altijd Wat op basis van een onderzoek van het Erasmus MC onder 1.050 verstandelijk beperkte vijftigplussers.

Het schort volgens Heleen Evenhuis, hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, bij veel instellingen aan kennis en tijd om de juiste zorg te leveren.

Mensen met een verstandelijke beperking worden gemiddeld erg ongezond oud, blijkt het de GOUD-studie (Gezond Ouder met een verstandelijke beperking). Op 50-jarige leeftijd zijn ze qua fitheid, chronische ziekten en medicijngebruik vergelijkbaar met 75-plussers.

Ongeveer 80 procent van de verstandelijk beperkte ouderen heeft twee chronische ziekten of meer, bijna de helft heeft zelfs vier of meer van dergelijke aandoeningen. Depressie komt vijf keer vaker voor dan bij andere ouderen.

Weinig beweging en inname van te weinig eiwitten en vezels zijn enkele oorzaken van de problematiek, evenals de consumptie van te veel verzadigd vet. Obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten zijn het gevolg.