De Nederlandse econoom en publiciste Heleen Mees slaat terug: ze gaat haar voormalige minnaar Willem Buiter en zijn werkgever Citigroup aanklagen. 

Ze verwijt hen reputatieschade te hebben opgelopen na de beschuldigingen van Buiter dat zij hem na de beëindiging van hun verhouding, stalkte en intimideerde.

Mees' nieuwe advocaat Olav Haazen maakte dat maandag bekend, vlak nadat de rechter in New York had besloten dat het proces tegen de Nederlandse wordt geschrapt. Voorwaarden zijn dat zij twaalf maanden geen problemen veroorzaakt en veertien therapiesessies volgt.

Dat betekent dat Mees geen strafblad krijgt: ze is niet schuldig bevonden. Eerder gaf de aanklager in New York haar de gelegenheid deels schuld te bekennen in ruil voor een minder zware aanklacht. Dat weigerde Mees.

Schade

Haazen: ''Mijn cliënt had een goede baan bij New York University en was succesvol consultant. Toen Willem Buiter haar aanklaagde, raakte ze van de een op de andere dag alles kwijt. Ook de emotionele schade is groot.''

Hoeveel schadevergoeding Mees in de civiele zaak gaat vragen, wilde Haazen niet zeggen. De Amerikaans-Britse Buiter, van Nederlandse afkomst, is topeconoom bij de bank Citigroup.

New York

Ira London, die Mees tot nu toe bijstond, liet weten ''zeer gelukkig'' te zijn met het besluit van de rechter. Hij en Haazen hebben de afgelopen weken ''meermaals'' met het Openbaar Ministerie in New York gesproken over de zaak.

''Mijn cliënt blijft in New York wonen en gaat proberen haar leven weer professioneel in te vullen'', zei London. Mees wilde zelf geen commentaar geven. Ze kwam opgelucht over en stond glimlachend tussen haar advocaten in, op de stoep van de rechtbank.

Mees werd begin juli 2013 gearresteerd nadat Buiter een aanklacht had ingediend. Mees bracht na haar arrestatie vier dagen door in de gevangenis. London zei dat de New Yorkse loodgieter die 5000 dollar betaalde om Mees uit de gevangenis te krijgen, zijn geld terug krijgt. ''Mevrouw Mees zal hem een bedankkaart sturen.''