De machinist die afgelopen september bijna een treinbotsing veroorzaakte bij Hattemerbroek hoeft de boete die hij daarvoor kreeg niet zelf voor zijn rekening te nemen.

De NS betaalt de bekeuring van 3.800 euro. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten.

''Dit is de eerste keer dat wij te maken krijgen met een boete. Er is nog geen beleid voor. Daarom betalen we deze keer, zolang er geen sprake is van verwijtbaar gedrag van de machinist, zoals drank of drugs. Maar daar hebben we geen enkele aanwijzing voor'', zei de woordvoerder.

De machinist reed met een sprinter van Lelystad richting Zwolle. Bij Hattemerbroek ging hij met hoge snelheid door een rood sein. Daardoor kwam hij op een stuk spoor terecht waar een intercity uit Amersfoort overheen zou komen.

De machinist van die trein moest vol in de remmen. De intercity kwam slechts tweehonderd meter voor de sprinter tot stilstand.

Ernstig

Het stoplicht voor het rode sein stond op geel, om de machinist te waarschuwen. Hij had daarom moeten afremmen tot veertig kilometer per uur, maar hij ging met 94 kilometer per uur door het rode sein.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vond dat zo ernstig, dat ze de machinist een boete gaf. De inspectie had nog nooit een bekeuring uitgedeeld.