De dood van een 38-jarige man en de bewusteloosheid van een 29-jarige man die in verband zijn gebracht met chloor, vormen nog een raadsel.

De politie tast in het duister over de gebeurtenissen in de woning aan de Kaneelstraat in Almere zondag. De gewonde man ligt in het Flevoziekenhuis en is nog niet aanspreekbaar.

De brandweer heeft zondag in de woning metingen verricht, maar er werden geen giftige stoffen gemeten, aldus de politie maandag.

In de woning werd wel chloor gevonden. Wat precies de relatie tussen deze stof en het incident is, wordt nog onderzocht.

Nadat de 29-jarige man in het Almeerse ziekenhuis was binnengebracht, werden daar vijf mensen eveneens onwel. 

Mild

​De symptomen bij de hulpverleners na het vergiftigingsgeval passen bij een milde blootstelling aan chloorgas. Dat stelt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht.

Vooral de hulpverleners die ter plekke zijn geweest kunnen enige chloorgasblootstelling gehad hebben. Symptomen van inademen van chloorgas zijn prikkende ogen en neus, keelpijn, hoesten en benauwdheid. In de frisse buitenlucht verbeteren de symptomen snel, aldus het NVIC.

''Secundaire besmetting treedt zelden op en is mild van aard’’, verduidelijkt Antoinette van Riel, toxicoloog en stralingsdeskundige bij NVIC, dat verbonden is aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Normaal gesproken ondervinden hulpverleners in het ziekenhuis zelden of nooit last van vergiftigingen.

Zelfs bij zware toxische aanslagen, zoals met het zenuwgas sarin (Tokio, 1995) of met radioactief polonium (Londen, 2006) treden voor de hulpverleners volgens Van Riel nauwelijks schadelijke effecten op.