Op het Rotterdamse Breeplein zijn maandagmiddag drie trams op elkaar gebotst. Daarbij zijn in totaal 33 van de 48 inzittenden gewond geraakt. 

Dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Twaalf van hen zijn ''gewond of ernstig gewond'' en zijn met nekklachten of botbreuken naar het ziekenhuis gebracht.  

Uit voorzorg zijn ook zeventien lichtgewonden van de trambotsing naar het ziekenhuis of de huisartsenpost gebracht. Twee lichtgewonden zijn doorverwezen naar de huisarts en twee anderen zijn ter plekke behandeld.

Het leek erop dat zij, in tegenstelling tot de twaalf zwaarder gewonden, ter plaatse behandeld konden worden, maar de hulpdiensten willen toch dat iedereen voor de zekerheid gecontroleerd wordt en er bijvoorbeeld foto's worden gemaakt. "Sommige verwondingen zijn hier niet te zien, zoals botbreuken'', lichtte een politiewoordvoerder toe.

Eigen kracht

Bijna anderhalf uur na de botsing hadden alle passagiers de trams op eigen kracht of met ondersteuning van hulpdiensten verlaten. De zichtbare verwondingen van de passagiers lopen uiteen: sommigen hebben bloedneuzen, anderen hoofdwonden, snijwonden of bloeduitstortingen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is op het Breeplein aanwezig om slachtoffers een hart onder de riem te steken.

''Ik heb met ze gesproken en af en toe een hand op een schouder gelegd'', liet hij weten. ''Sommigen zijn geschokt, iemand moest ook huilen. Het is toch wel een gebeurtenis.'' André Vervooren, directeur Veiligheid van de gemeente, staat de gewonden eveneens bij.

Het ongeval vond plaats rond 12.45 uur. Rond 14.15 waren de drie trams leeggehaald door de hulpverleners.

Oorzaak

De oorzaak van de botsing is nog niet bekend. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Het lijkt erop dat de achterste tram bij de halte op zijn voorganger is gebotst, die vervolgens op de tram daarvoor knalde.

Een van de drie trams vloog daarbij uit de rails, de andere twee staan nog op het tramspoor. De achterste tram zou de meeste schade hebben opgelopen.

Tram 2 richting Groene Tuin, tram 20 richting Lombardijen en tramlijn 25 naar Carnisselande zijn bij het ongeval betrokken. Het tramverkeer op deze lijnen is stilgelegd. Ook het wegverkeer rondom het Breeplein is verstoord.

Bekijk beelden van de hulpverlening na het ongeval:

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto.