Van de twaalf voetbalfans die zondag in Amsterdam zijn aangehouden rondom de wedstrijd Ajax en SC Cambuur, zitten er nog zeven vast. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Dat heeft de politie maandag gezegd.

Vijf anderen zijn inmiddels heengezonden en hebben volgens de politie een forse boete gekregen wegens belediging van agenten en discriminerende spreekkoren.

De mobiele eenheid (ME) moest zondagmiddag in de hoofdstad ingrijpen om de supporters van Ajax en SC Cambuur uit elkaar te houden.

Eerst was het onrustig rond de Nieuwmarkt en vervolgens bij de Amsterdam Arena. Een aantal mensen raakte tijdens de rellen gewond.

Compensatie

SC Cambuur wil financiële compensatie voor de supporters die zondag zijn gedupeerd door de rellen rond het duel in Amsterdam. De Friese club laat dit maandag op de website weten.

Volgens Cambuur werd de Friese aanhang aangevallen door groepen Ajax-supporters.

''De fans zijn in een afschuwelijke en benauwde situatie terechtgekomen en hierdoor bleef uitvak nagenoeg leeg. De supporters die met de georganiseerde busreis naar de Arena zijn afgereisd, hebben het stadion zelfs niet eens gezien.''

Cambuur wil alle gebeurtenissen grondig onderzoeken en alle feiten boven tafel krijgen. ''Aan de hand daarvan gaan we passende maatregelen nemen in het belang van onze gedupeerde supporters. In alle gevallen sturen we hierbij aan op een financiële compensatie voor onze meegereisde supporters''.