Het kwam niet helemaal onverwacht: zondag gaat de statistieken in als de warmste 9 maart ooit gemeten. 

In De Bilt werd het 19,4 graden, liet weeronline.nl weten. Daarmee is het oude record uit 1977 ruim verbroken. Toen werd het 18,4 graden.

8 maart was er ook al sprake van een warmterecord. In De Bilt liep het kwik 's middags op tot 16 graden. Het vorige dagrecord voor 8 maart stamt uit 1991 en stond op 15,1 graden.

Zondag heeft voor het eerst dit jaar de temperatuur op een aantal plaatsen in Nederland zelfs de 20 graden gehaald. Daarmee was regionaal sprake van een warme dag, melden Weerplaza.nl. en weeronline.nl. In Maastricht werd het zelfs 22 graden. Daarmee was dat één van de warmste plaatsen van Europa. Alleen in Spanje werd het zondag warmer.

Extreem vroeg

De warme temperaturen zijn extreem vroeg in het jaar. Sinds het begin van de metingen in 1901 werd het slechts één keer eerder 20,0 graden in de eerste 10 dagen van maart (eerste decade). Dat was op 6 maart 1989 in Maastricht.

Overigens werd op elk officieel meetstation in het land het dagrecord gebroken. Ook op Terschelling, waar het met 11,7 graden wel het koudst was.

Bekijk het actuele weerbericht