Oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg, die vorig jaar zijn vrijgesproken van meineed, hebben van justitie een schadevergoeding gekregen. 

Het gerechtshof in Arnhem bevestigt zaterdagavond berichtgeving daarover van De Telegraaf.

Kalbfleisch kreeg in totaal bijna 260 duizend euro en Westenberg bijna tachtigduizend euro. Het is een vergoeding voor de kosten die ze hebben gemaakt vanwege het proces.

Dat de vergoeding van voormalig NMa-topman Kalbfleisch hoger is komt door "de omvang van de gemaakte advocaatkosten", aldus het hof in een verklaring.

Materiële schade

De vergoeding is alleen voor materiële schade, benadrukt het hof. Ze zijn niet gecompenseerd voor immateriële schade, zoals reputatieschade. Kalbfleisch gaf eerder wel aan daar ook een vergoeding voor te willen.

Mensen die onherroepelijk zijn vrijgesproken hebben recht op een vergoeding voor de gemaakte kosten, zo staat in de wet. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in dit geval de hoogte van de uit te keren schadevergoedingen moeten vaststellen. 

Het hof controleert daarbij welke kosten in aanmerking komen voor vergoeding en of deze kosten ook daadwerkelijk gemaakt zijn.

Chipsholzaak

Kalbfleisch en Westenberg waren betrokken bij de langlopende Chipsholzaak, over een stuk grond bij Schiphol. De oprichter van projectontwikkelaar Chipshol, Jan Poot, had aangifte gedaan omdat een voormalige zakenpartner zou zijn voorgetrokken door de rechters. De twee werden vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken.