De Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet weinig in het kabinetsplan om jonge delinquenten verplicht naar school te sturen. ''Veroordeelde jongeren kennen vaak enorme problemen.

Het regulier onderwijs kan die niet voor ze oplossen", aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher zaterdag.

De ministerraad ging vrijdag akkoord met de invoering van de terbeschikkingstelling aan het onderwijs. Criminele jongeren die geen werk hebben, worden verplicht naar school te gaan, om zo meer kans op werk te maken.

Volgens Dresscher heb je voor onderwijs aan dergelijke jongeren gespecialiseerde docenten nodig. Leraren op gewone middelbare scholen kunnen dit er echt niet bij hebben, want de werkdruk is daar al enorm, zegt hij. ''Volgens goed gebruik gooit het kabinet weer een idee over de schutting zodat het onderwijs het mag oplossen, meent Dresscher.

Problemen

De VO-raad, die de belangen van scholen in het voortgezet onderwijs behartigt, zit op dezelfde lijn als de AOb. ''Ook wij voorzien problemen. Scholen krijgen op deze manier wel heel veel op hun bord, maar zijn daar nog niet op voorbereid", aldus een woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat het plan nooit van tevoren is overlegd met het onderwijsveld.

De VO-raad denkt overigens niet dat de scholen nu zullen volstromen met criminele jongeren. ''Het zal gaan om een klein groepje. Maar evengoed moeten scholen daarvoor worden toegerust."