Burgemeesters krijgen meer houvast bij hun besluitvorming over de komst van een voormalige tbs'er of een veroordeelde pedoseksueel naar hun gemeente.

Het Openbaar Ministerie en de reclassering zijn bezig met het opstellen van een handreiking die duidelijk moet maken in hoeverre het noodzakelijk is de inwoners te informeren.

Dat kondigt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zaterdag aan in een vraaggesprek met de Persdienst van de Wegenerbladen.

Hij zegt dat de burgemeester erover gaat of alleen maar een straat geïnformeerd wordt of de hele wijk of plaats. Maar een handvat bij het nemen van die beslissing wil hij wel bieden.

''We kijken nu of we protocollen kunnen ontwikkelen voor bepaalde profielen. Niet elke zedendelinquent is dezelfde. Sommigen hebben een hoog risico omdat ze pedoseksueel zijn en anderen hebben kinderporno gedownload maar zijn niet direct een risico voor de totale maatschappij."

Teeven schaarde zich eerder achter het besluit van burgemeester Henri Lenferink van Leiden om de veroordeelde pedoseksueel Benno L. onderdak te bieden in zijn gemeente.