De Russische diplomaat Dmitri Borodin, die in oktober vorig jaar werd opgepakt bij zijn appartement in Scheveningen, heeft de politieagenten die hem arresteerden "herhaaldelijk en zeer ernstig" uitgescholden. 

Dat gebeurde toen de agenten hem boeiden, omdat hij mogelijk zijn dochter had mishandeld.

Dat heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vrijdag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.

Borodin "maakte een beweging alsof hij de politie wilde wegduwen", stond "onvast op zijn benen en rook naar alcohol", schreef Van Aartsen.

Na zijn arrestatie werd Borodin overgebracht naar een politiebureau. Daar "bleef hij zich zowel verbaal uiten als fysiek verzetten", aldus de burgemeester. Daarom zat de "nog steeds recalcitrante" diplomaat een paar uur in een cel.

Kindergehuil

De agenten waren naar de woning van Borodin gegaan, omdat iemand had gezien dat bij hem in de straat "een dronken man liep met twee kleine kinderen". Die man zou een meisje meerdere keren tegen het hoofd hebben geslagen.

Bij Borodin thuis hoorden de agenten vervolgens "kindergehuil". Toen Borodin opendeed, was hij dronken. De kinderen, een meisje van zes en een jongetje van vier jaar, stonden achter hem en "waren volledig overstuur".

Auto-ongeluk

Bijna een uur voor het incident met Borodin was er een auto-ongeluk op een andere plek in Scheveningen. Een vrouw reed, vermoedelijk dronken, tegen een paar geparkeerde auto's aan. Dat bleek de vrouw van Borodin.

Zij weigerde een blaastest en "vloekte en schold tegen de politie" en tegen ambulancemedewerkers. Ook zij werd naar een politiebureau gebracht.

Russische ambassade

Borodin was de tweede man op de Russische ambassade. Zijn arrestatie leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Rusland en Nederland. Borodin was als diplomaat onschendbaar en mocht dus niet worden opgepakt. Maar de agenten mochten wel degelijk "kortstondig" optreden om de kinderen te beschermen, schrijft Van Aartsen. Hij zegt dat hij daarom achter de keuze van de agenten staat "om het belang van de zeer jonge kinderen voorop te stellen".

Nederland bood excuses aan voor de arrestatie. Een paar weken na het incident werd de tweede man van de Nederlandse ambassade in Rusland mishandeld in zijn huis.

Borodin keerde eind november, bijna twee maanden na het incident, terug naar Rusland. "Niet geheel mijn eigen keus", twitterde hij.