Het onderzoek naar de dood van het 3-jarige Amsterdamse jongetje Nana is nagenoeg gereed, op één cruciale vraag na: heeft de peuter zelf over de galerijreling van de flat Kikkenstein kunnen klimmen of niet?

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is al maanden bezig met een sluitend antwoord.

Nana maakte op 9 april vorig jaar een val van de zesde etage van de flat en overleefde dit niet. Justitie verdenkt de 38-jarige P.A. ervan dat hij het jongetje opzettelijk naar beneden heeft gegooid.

Vrijdag zei het Openbaar Ministerie (OM) op een tussentijdse zitting in de zaak dat uitsluitsel van het NFI op korte termijn te verwachten valt. Dat betekent overigens niet dat de zaak ook snel inhoudelijk zal worden behandeld; aanvankelijk werd gemikt op mei of juni, maar volgens het OM kon het wel eens pas het najaar worden.

Verdachte A., een neef van de vader van het slachtoffertje, zit al bijna een jaar vast in het detentiecentrum op Schiphol. Alle betrokkenen zijn van Ghanese origine.

Alcohol en drugs

A. heeft tot dusver ontkend dat hij Nana met opzet over de reling heeft gegooid. Volgens hem is de peuter er zelf overheen geklommen. A. verkeerde op de bewuste avond onder invloed van alcohol en drugs. Hij was bij de ouders van Nana op bezoek. Zij hebben niet gezien wat er is gebeurd.

Justitie houdt rekening met verschillende scenario's. Als kan worden uitgesloten dat het jongetje zelf over het hek is geklauterd, dan kan de dodelijke val aan het gedrag van A. worden toegeschreven. Het OM heeft een aantal varianten op de aanklacht opgevoerd. De zwaarste is moord dan wel doodslag.

Als daarvoor het bewijs ontbreekt, komt het wat justitie betreft neer op dood door schuld, als gevolg van roekeloos gedrag van A. De lichtste variant is dood door schuld, zonder de toevoeging van roekeloosheid.