Justitie in Nederland heeft donderdag beslag gelegd op "meerdere honderden miljoenen" aan verdachte Oekraïense tegoeden. 

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman

Het gaat om geld dat is gelinkt aan bv's van mensen die op de EU-lijst met achttien Oekraïners staan die miljarden uit de Oekraïense staatskas zouden hebben verduisterd. Dijsselbloem wilde niet zeggen of er ook tegoeden bij zijn van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj of diens zoon Alexander, die twee vennootschappen in Nederland heeft.

Banken en andere financiële instellingen halen de namen door al hun bestanden. Elke treffer geven ze door, zodat de opsporingsdiensten het verder kunnen onderzoeken, beslag kunnen leggen op het geld of de tegoeden kunnen bevriezen.

Dat proces is nog gaande, zei Dijsselbloem. Hij sluit daarom niet uit dat er nog meer verdachte Oekraïense tegoeden naar boven komen. "Dit is een voorlopige tussenstand.''

Sommige aangetroffen bedragen stonden direct op iemands naam, andere tegoeden stonden op naam van bv's. Dijsselbloem zei niet te weten of ex-president Janoekovitsj, die op de EU-lijst staat, persoonlijk geld heeft in Nederland of dit heeft gehad.

Tweede Kamer

Dijsselbloem had de Tweede Kamer donderdagmiddag beloofd te onderzoeken of er Oekraïense vermogens in Nederland waren geparkeerd, die via corruptie of illegale praktijken zouden zijn verkregen. Als daarvan een vermoeden bestond, zou er op die tegoeden beslag worden gelegd.

De Tweede Kamer had de minister via een motie van GroenLinks opgeroepen per direct in te grijpen en niet langer te wachten, omdat anders het risico bestond dat het geld weg zou vloeien uit Nederland.

De vennootschappen van Alexander Janoekovitsj in Nederland worden beheerd door een trustbedrijf in Den Haag. Twee anticorruptiegroepen in Oekraïne eisten vorige week bevriezing van dit vermogen en de daaraan gekoppelde bankrekeningen.