In de zaak tegen achttien verdachten die cocaïne smokkelden via Schiphol en meerdere liquidaties zouden hebben gepleegd, zijn donderdag bij de rechtbank in Haarlem celstraffen tot twaalf jaar uitgedeeld.

Ook werden enkele verdachten vrijgesproken. Onder hen is een van de hoofdverdachten Shurendy Q. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel tegen hem geëist.

De rechtbank kon aan de hand van onderschepte chats met een mobiele telefoon niet met zekerheid vaststellen of de man echt een van de kopstukken was, zoals het OM had betoogd.

Iemand anders zou de gesprekken ook kunnen hebben gevoerd. Daarom werd Q. vrijgesproken.

Koelbloedigheid

Een andere hoofdverdachte, Franklin A., moet wel de gevangenis in. De rechter veroordeelde hem tot een celstraf van twaalf jaar omdat bewezen is dat hij betrokken is geweest bij de voorbereiding van een liquidatie.

De rechtbank stelde dat de wijze waarop A. te werk ging blijk gaf van 'een hoge mate van koelbloedigheid' en dat 'krachtig' moet worden opgetreden tegen de voorbereiding van liquidaties.

Ook is A. schuldig bevonden aan het invoeren van cocaïne en was hij volgens de rechtbank lid van een criminele organisatie. Daarnaast heeft de man een medeverdachte onder dwang afstand laten doen van zijn auto.

Wapenbezit

Twee andere verdachten zijn veroordeeld tot een celstraf van acht jaar wegens het voorbereiden van een liquidatie en wapenbezit. Weer een andere verdachte moet een jaar de cel in en heeft daarnaast een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekregen. Volgens de rechter is hij medeplichtig aan de voorbereiding van moord.

Nog twee anderen moeten voor verboden wapenbezit vijf maanden en vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, de cel in.

Zeven medeverdachten zijn veroordeeld tot werkstraffen in combinatie met voorwaardelijke straffen en celstraffen tot vijf jaar. Ze zijn allemaal schuldig bevonden aan betrokkenheid en het voorbereiden van de cocaïnesmokkel.

Sommigen zijn ook veroordeeld veroordeeld voor het hebben van een hennepkwekerij of omdat ze lid waren van een criminele organisatie. De twee houders van de kwekerijen moeten het geld dat het ze heeft opgeleverd terugbetalen. Voor elk betekent dat een bedrag van ruim 22.000 euro. Nog eens vier andere verdachten zijn door de rechtbank vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs.

Zwijgrecht

De achttien verdachten stonden terecht voor de smokkel van cocaïne vanaf de Antillen naar Nederland. Een aantal van de verdachten werkte op Schiphol. De zaak kwam eind februari 2012 aan het rollen, toen de douane en marechaussee zes kilogram cocaïne ontdekten in de vleugel van een vliegtuig uit Curaçao en Bonaire.

Gedurende het onderzoek rees echter ook de verdenking dat de groep betrokken was bij een reeks liquidaties en de voorbereiding daarvan. Vrijwel alle verdachten hebben zich tijdens het onderzoek op hun zwijgrecht beroepen.

Voor de bewijsvoering heeft de rechtbank daarom moeten beoordelen of het grote aantal opgenomen ping- en tapgesprekken aan de verdachten toe waren te schrijven. De rechtbank had voor de behandeling van de zaak zeventien dagen uitgetrokken.