De oud-topambtenaar Joris Demmink is ''op geen enkele wijze'' voorgekomen in het zogenoemde Rolodexonderzoek, aldus minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

De minister zei dat woensdag in reactie op de getuigenis van een rechercheur van de criminele inlichtingendienst  tegenover de rechter-commissaris in Utrecht.

Die stelde dat de naam van Demmink en van drie hoofdofficieren van justitie - Holthuis, Wabeke en Wooldrik - door de Rijksrecherche werden aangedragen bij de start van het onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens

Holthuis was toen hoofdofficier van justitie van het landelijk parket. Wabeke stond aan het hoofd van het OM in Breda en Wooldrik had de leiding over het OM in Zutphen.

Opstelten houdt echter vast aan de lezing van zijn voorganger minister Ernst Hirsch Ballin. Wat die zei, is juist, zei Opstelten. ''Wij zijn uitgegaan van wat het Openbaar Ministerie (OM) ons heeft meegedeeld: dat de oud-secretaris-generaal nooit is voorgekomen in het kader van het Rolodex-onderzoek.''

Volgens Opstelten klopt dat nog altijd. Hij ontkent dat hij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Dat het OM hem en zijn voorgangers verkeerd zou hebben geïnformeerd, kan hij zich ''niet voorstellen''.

Ex-chef

Ook voormalig chef van de Amsterdamse jeugd- en zedenpolitie Jaap Hoek herinnert zich niet dat de namen van Demmink en de officieren zijn opgedoken in het zogeheten Rolodexonderzoek. 

De getuige die dat woensdagochtend verklaarde is Leendert de Koter, een oud-collega van Hoek.

Beide voormalige politiemensen zijn als getuigen gehoord in het kader van een zogeheten voorlopig getuigenverhoor in Utrecht.

Stichting De Roestige Spijker, die vermoedt dat gewezen topambtenaar Demmink de dans is ontsprongen, heeft om het getuigenverhoor gevraagd. De stichting wil een documentaire over Demmink kunnen verspreiden.

Wat u moet weten over de zaak-Demmink | Procedures rond Joris Demmink