Een stel heeft de afgelopen jaren bij elkaar 650 duizend euro uit de kas van de Haagse Doopsgezinde Kerk gehaald. 

De twee volgden elkaar op als penningmeester van de kerk en konden daardoor ongestoord hun gang gaan.

Dat bevestigt voorzitter van het kerkbestuur Clara Wesselink-van Dijk woensdagmiddag naar aanleiding van een artikel in het AD.

In een brief die de kerk naar zijn leden heeft gestuurd, staat volgens de krant dat Hans en Brigitte S. het geld onder meer in restaurants uitgaven. Ook werd het geld gebruikt om privérekeningen mee te betalen.

Pronken met het geld deden ze volgens het AD echter niet. Zo was er geen sprake van dure auto's of een overdaad aan juwelen. Het stel woonde in een rijtjeshuis en ging iedere zondag naar de kerk. 

Penningmeester

De kerk heeft aangifte tegen de twee gedaan en probeert het gestolen geld met een procedure terug te krijgen. Hans S. zou toen mondeling en schriftelijk hebben verklaard dat hij geld van de kerk in zijn eigen zak heeft gestoken en dat hij de schade zou vergoeden.

"De diefstal werd ons in 2013 bekend", zegt Wesselink-van Dijk tegenover NU.nl. "We hebben eerst alles in kaart gebracht om te kijken of het nieuws klopt, en naar aanleiding daarvan hebben we besloten om aangifte te doen. Met name vanwege de hoogte van het bedrag."

Eigen mensen

Later zou Hans S. op zijn verklaring zijn teruggekomen. De kerk probeerde er eerder samen met het stel uit te komen, maar dat lukte niet. Daarom stapte de kerk naar de rechter. "Het is niet gebruikelijk dat we eigen mensen voor de rechter slepen", Wesselink-van Dijk .

Hans S. was tot 2010 penningmeester, waarna zijn partner hem opvolgde. Hans werd toen penningmeester van het landelijke bestuur van de kerk, maar daar zou hij geen geld hebben verduisterd, wel is hij inmiddels uit zijn functie gezet. De twee zijn allebei werkzaam in de financiële wereld.

De kerkgemeenschap is volgens Wesselink-van Dijk erg geschrokken. "Het vertrouwen is geschaad." Toch zijn Hans S. en Brigitte S. nog steeds lid van de kerk. Of hier iets in gaat veranderen is onbekend.

De twee zijn nog niet aangehouden.