De moordenaars van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo hebben bankpassen meegenomen nadat ze hun slachtoffers hadden gedood. 

Met een bankpas van het echtpaar is, een dag nadat de levenloze lichamen van de man en vrouw waren aangetroffen, 's avonds laat nog gepind bij een geldautomaat aan het Koopmansplein, in het centrum van Assen.

Ook de bankpas van Smit is verdwenen en is zeer waarschijnlijk door de daders afgenomen. Dat zei een woordvoerder van de politie dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht. Het is niet duidelijk of ook met die bankpas geld is opgenomen.

De levenloze lichamen van het bejaarde stel (beiden 77) werden op 28 juli vorig jaar in hun bed in de woning in Exloo gevonden. Het blijkt nu dat zij al enkele dagen eerder om het leven moeten zijn gebracht, waarschijnlijk in de nacht van woensdag 24 juli op donderdag 25 juli. Het is nog onduidelijk wat zich die nacht in de woning heeft afgespeeld, maar de politie gaat uit van roofmoord.

Aanhouding

Maandagavond werden twee mannen van 28 en 29 jaar aangehouden, die een appartement delen in een flat in het centrum van Hoogeveen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het echtpaar en Berend Smit (55).

Smit werd op zondagmiddag 4 november 2012 doodgeschoten toen hij zijn hondjes uitliet in het natuurgebied Dwingelderveld, niet ver van zijn woonplaats. Zijn lichaam, afgedekt met bladeren en takken, werd enkele dagen na zijn verdwijning in een greppel gevonden.

Vizier

De politie had de twee Hoogeveners al langer in het vizier, maar doorslaggevend bewijs voor arrestatie ontbrak. Maandagavond, na de aankondiging dat de roofmoord in Exloo in Opsporing Verzocht zou worden getoond, kwam bij het rechercheteam zo veel informatie binnen dat in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) werd besloten beide mannen snel aan te houden.

Zij zitten vast en in beperkingen, wat inhoudt dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaat.

Leger

Het Dagblad van het Noorden meldt woensdag dat een van de verdachten tot 2012 in het leger zat. De Admilson R. werkte op de Johannes Postkazerne in Havelte en is twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Hem werd onzorgvuldigheid verweten omdat hij in 2010 een ontploffing veroorzaakte in een gepantserd voertuig. De zaak werd geseponeerd.