De zelfmoord van een 28-jarige vrouw uit Zoetermeer, op 11 februari vorig jaar, is de schuld van haar ex-vriend.

De man, Regilio K., overgoot het gezicht van de vrouw in augustus 2011 met zwavelzuur, waardoor zij zeer ernstig verminkt raakte.

Het ondraaglijk en uitzichtloos lijden van de vrouw heeft tot haar zelfmoord geleid, zo heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in de strafzaak tegen K. vastgesteld. Daarmee is haar dood aan hem te wijten.

Het hof veroordeelde K. dinsdag tot 16 jaar cel en tbs. De rechtbank kwam eerder tot een even hoge straf. Toen leefde het slachtoffer nog. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) betoogd dat de zelfmoord van het slachtoffer aan K. toe te rekenen is. Het OM had 18 jaar en tbs geëist.

Vastgebonden

Op de bewuste dag drong K. de woning van zijn ex binnen, bond haar in haar slaapkamer vast, schoor haar hoofd kaal en overgoot haar ten slotte met het zwavelzuur.

De vrouw lag maanden in een brandwondencentrum. Zij zou talloze operaties hebben moeten ondergaan. Zij kon niet langer voor haar kinderen zorgen of werken. Zij pleegde zelfmoord door een overdosis medicijnen in te nemen.

K. had op zijn computer naar informatie over zwavelzuur gezocht en dit vervolgens besteld. Zijn ex had hij gevraagd een paar dagen verlof op te nemen omdat hij een verrassing voor haar had.