De inmiddels 18-jarige Shaldon V. krijgt een voorwaardelijke celstraf van twee jaar opgelegd voor een reeks gewapende overvallen en een gijzeling.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de jongen dinsdag tot de maximale straf in jeugddetentie, maar acht het ''onmenselijk'' om hem daadwerkelijk achter slot en grendel te zetten.

De destijds 17-jarige hoofdverdachte werd bij zijn arrestatie door de politie neergeschoten en zit de rest van zijn leven in een rolstoel met een dwarslaesie.

Zijn 17-jarige kompaan Stephan T. is door de rechtbank veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zeven en vier jaar cel geëist voor de vijf gewelddadige overvallen in zes weken tijd in Amsterdam en Nieuw-Vennep. Het OM ging daarbij uit van het strafrecht voor meerderjarigen wegens de ernst van de zaken en de gevolgen voor de slachtoffers.

Gijzeling

Aan de reeks overvallen kwam in mei een einde met het beroven van een snackbar in Nieuw-Vennep. Na de overval vluchtten de twee minderjarige Amsterdammers een huis binnen, waar ze de bewoner gijzelden en een pistool tegen zijn hoofd drukten, terwijl zijn twee kinderen boven lagen te slapen.

De gealarmeerde politie viel uiteindelijk de woning binnen en schoot V. in zijn schouder.

De rechter rekent het de jongens zwaar aan dat ze zeer ernstige delicten pleegden en veel slachtoffers maakten. Dat ze vervolgens een man in zijn eigen huis gijzelden ''maakt het nog erger''. Toch volgt de rechtbank het advies van betrokken deskundigen om de overvallers te berechten volgens het minderjarigenstrafrecht.