Tien mannen zijn dinsdag aangehouden tijdens een grote actie van de politie tegen de georganiseerde hennephandel in Noord-Nederland. 

Op 16 locaties in Beilen, Gasselte, Smilde, Drijber, Norg, Groningen en vooral Assen viel de politie met in totaal honderd agenten woningen en bedrijfspanden binnen, zo meldde zij dinsdag.

Er zijn grote hoeveelheden hennep en minstens 100.000 euro aan contant geld aangetroffen. Ook werden acht auto's en drie vuurwapens in beslag genomen. De politie verwacht de komende dagen nog meer aanhoudingen te verrichten.

Centraal stond een growshop op een industrieterrein in de Drentse hoofdstad. Daar werden zes mensen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze zich bezighouden met grootschalige handel van hennep en de export ervan naar Duitsland.

Ook de verdachten die op andere plaatsen werden ingerekend, maakten deel uit van dit netwerk. De politie heeft bij de actie ook geld- en explosievenhonden ingezet. Daarnaast werd zij geassisteerd door militairen die gespecialiseerd zijn in het doorzoeken van gebouwen en terreinen.

Speerpunt

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt en -handel is één van de speerpunten van de noordelijke politie. In 2013 werden in Groningen, Drenthe en Friesland 675 hennepkwekerijen opgerold, waarbij voor veertig miljoen euro aan hennep uit de markt werd gehaald. In totaal werden vorig jaar vierhonderd mensen gearresteerd.