De uitlevering van het Nederlandse criminele duo, dat vorige week is opgepakt in Duitsland, gaat nog zeker twee weken duren.

Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Hamm dinsdag weten aan de NOS

Het duo heeft geweigerd aan een eenvoudige uitleveringsprocedure mee te werken. Ze zijn nu in de normale procedure beland. ''Dat gaat nog zeker twee tot drie weken duren, als het überhaupt zo snel kan.''

Het tweetal zit tot die tijd in verschillende gevangenissen in Nordrhein-Westfalen.

Het OM in Groningen, dat het uitleveringsverzoek heeft gedaan, zegt nog niks te weten over de nieuwe termijn van twee tot drie weken. "Wij zijn nog in onderhandeling en wachten het af",  zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "De officier die zich bezighoudt met uitleveringsverzoeken zit er bovenop."

Verder zegt de woordvoerder dat het gebruikelijk is dat de termijnen voor het afhandelen van een uitleveringsverzoek kunnen veranderen. "Als het OM in Duitsland zegt dat het langer duurt, dan kun je dat voor waar aannemen."

Gijzelen

Van der Ploeg en Bircan worden onder meer verdacht van het gijzelen van een gezin, het plegen van een overval, betrokkenheid bij een schietpartij en ze zouden een man hebben ontvoerd. Het duo werd omschreven als vuurwapengevaarlijk.

Ze werden vorige week woensdag opgepakt in Schwerte bij Dortmund, na een zoektocht van een aantal weken. De politie zocht onder meer in Enschede, Winschoten en Hoogezand en aan Duitse zijde in Gronau, Keulen, Bunde en Nienburg.