De politie heeft maandagavond twee mannen (28 en 29 jaar) uit Hoogeveen aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een bejaard echtpaar uit Exloo en Berend Smit uit Dwingeloo.

Het bejaarde echtpaar uit Exloo werd vorig jaar juli dood aangetroffen in bed in hun woning. De politie ging aanvankelijk uit van zelfdoding, maar later bleken de man en vrouw (beiden 77) toch te zijn vermoord. 

Berend Smit werd in november 2012 op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij zijn hondjes uitliet in het natuurgebied het Dwingelderveld.

De politie beschikte sinds enige tijd over een spoor dat leidde naar beide mannen, zo meldt een woordvoerder. Maandagavond kwam bij het rechercheteam dat deze zaken onderzoekt zo veel informatie binnen dat in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) werd besloten beide mannen snel aan te houden. Het duo werd door een arrestatieteam in hun woning ingerekend.

DNA

De mannen zitten vast en zij worden de komende dagen gehoord. De politie heeft een onderzoek ingesteld in de woning en meerdere spullen in beslag genomen. Van beide verdachten wordt DNA afgenomen, dat wordt vergeleken met eerder gevonden sporen in beide zaken.

Berend Smit verdween op 4 november 2012. Pas enkele dagen later werd hij gevonden in een greppel bij een bos, toegedekt met bladeren en takken. Hij bleek doodgeschoten.

Eén van zijn hondjes werd enkele kilometers verderop teruggevonden in een bladcontainer, het andere dier vond na enkele dagen zelf de weg naar huis terug. De auto van Smit werd aangetroffen op een carpoolplaats langs de A28. De politie tastte lange tijd in het duister naar het hoe en waarom van de mysterieuze moord.

Moord

Het bejaarde echtpaar uit Exloo werd op 28 juli vorig jaar levenloos aangetroffen in bed in hun woning aan de Bosrand. Al snel bleek dat uit het huis allerlei spullen waren verdwenen, waaronder een iPad, laptop, mobiele telefoons en een fototoestel.

Maar de politie wilde toen niet de conclusie trekken dat het om moord zou gaan. Maandag maakte zij alsnog bekend dat de man en vrouw zijn omgekomen door een misdrijf.