Twee mannen die maandenlang de dove Freya Svasek hebben gegijzeld, verkracht, vernederd en mishandeld, zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen en tbs. 

De vrouw verdween op 1 november 2011 en werd op 16 februari 2012 onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen in de woning van de verdachten in Hoevelaken.

De rechtbank veroordeelde het tweetal tot negen en zeven jaar. Beiden kregen daarnaast tbs opgelegd. Het hof verlaagde de straf van de jongste verdachte van zeven naar vijf jaar, omdat het vindt dat hij snel naar een tbs-kliniek moet.

Het slachtoffer kreeg gedwongen medicijnen en alcohol toegediend en werd met grote regelmaat verkracht en zwaar mishandeld. Ze liep onder meer een gebroken neus en een gebroken kaak op en moet enkele tanden missen.

Onbetrouwbaar

De advocaten van het duo hebben betoogd dat de vrouw onbetrouwbare verklaringen heeft afgelegd. Van vrijheidsberoving is volgens de raadslieden geen sprake geweest, omdat het slachtoffer mogelijkheden had om uit het huis te ontsnappen. Het hof zette door beide verweren een streep.

Het Openbaar Ministerie noemde de situatie waarin Svasek maandenlang heeft gezeten "ongelooflijk vernederend, sadistisch en onmenselijk".