Ouderen die op dit moment in een verzorgingstehuis wonen, mogen in een instelling blijven wonen. "Niemand komt op straat te staan. Iedere suggestie anderzijds maakt mensen onterecht bang."

Dat stelt staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) zaterdag in reactie op een inventarisatie van de NOS.

Van Rijn erkent dat het 'vervelend' is voor mensen die op hun plek zijn in een zorginstelling, maar desondanks toch moeten verhuizen. "Dat is niets minder dan pijnlijk, maar niemand verliest z'n recht op een plek in een instelling."

De komende vijf jaar verdwijnen naar verwachting achthonderd van de tweeduizend verpleeg- en verzorgingstehuizen. Volgens de NOS is bij tachtig verzorgingstehuizen al aangekondigd dat ze gaan sluiten en zijn zeker dertien al dicht.

Alleen mensen die zware zorg nodig hebben kunnen straks nog terecht in een verpleeghuis. Anderen moeten langer thuis blijven wonen.

Hierdoor zijn er voor veel verzorgingstehuizen te weinig patiënten om open te blijven en worden ze dus gesloten. De bewoners moeten dan verhuizen naar een ander verzorgingstehuis of weer zelfstandig gaan wonen met een thuiszorgpakket. Dit leidt volgens de NOS tot veel onrust onder ouderen.