Bij tachtig verzorgingstehuizen is al aangekondigd dat ze gaan sluiten. Zeker dertien verzorgingstehuizen zijn al dicht.

Dat concludeert de NOS zaterdag uit een inventarisatie.

De komende vijf jaar verdwijnen naar verwachting achthonderd van de tweeduizend verpleeg- en verzorgingstehuizen. Alleen mensen die zware zorg nodig hebben kunnen straks nog terecht in een verpleeghuis. Anderen moeten langer thuis blijven wonen.

Hierdoor zijn er voor veel verzorgingstehuizen te weinig patiënten om open te blijven en worden ze dus gesloten. De bewoners moeten dan verhuizen naar een ander verzorgingstehuis of weer zelfstandig gaan wonen met een thuiszorgpakket.

Dit leidt volgens de NOS tot veel onrust onder ouderen. De bewoners hebben vaak weinig familie en een laag inkomen en voelen zich onveiliger als ze niet in een vertrouwde omgeving wonen.

Telefoontjes

Ouderenombudsman Jan Romme zegt tegen de NOS veel telefoontjes te krijgen. Vooral van kinderen die zich grote zorgen maken over hoe het verder moet met hun moeder of vader.

In Zwanenburg, waar verzorgingstehuis Eigen Haard wordt gesloten, ketenen enkele ouderen zich zaterdag bij een protest vast aan een brug. Ze willen zo uitbeelden dat ze oud willen worden op de plek waar ze zijn geboren en getogen.

FNV

Abvakabo FNV laat weten dat de vakbond niet bij het protest is betrokken, maar dat ze zich wel kunnen vinden in de actie.

"De plannen van het kabinet om zowel de zorg in verzorgingstehuizen als de thuiszorg af te breken, zijn onacceptabel en on-Nederlands. Hierdoor verliezen enorm veel ouderen hun zorg en tienduizenden werknemers hun baan. Onze leden voeren hier al veel acties tegen en gaan hier de komende tijd mee door", laat voorzitter Corrie van Brenk weten.