Ruim de helft van de kleinere dijken, kaden, sluizen en stuwen in Brabant voldoet niet aan de normen en het duurt nog jaren tot de situatie is hersteld.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant schrijven dat vrijdag over een controle die eind vorig jaar is afgerond. Vooral in de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel zijn de problemen groot. 

Van 203 kilometer dijk in waterschap Brabantse Delta (West-Brabant) is 117 kilometer afgekeurd. Van 126 sluizen en stuwen zijn er 87 niet op orde.

Volgens de provincie vallen de resultaten van de controle tegen. Het lukt niet om de situatie te herstellen voor eind 2015, zoals de bedoeling was.

Brabantse Delta en De Dommel zijn niet eerder dan 2020 klaar met het herstel. Geldgebrek kan tot verdere vertraging leiden, waarschuwt de provincie. De provincie noemt de vertraging ongewenst maar onvermijdelijk.

Ingrijpen

De provincie benadrukt dat de problemen nergens zo ernstig zijn dat acuut ingrijpen nodig is.

Waterschap Brabantse Delta erkende vrijdag dat de opgave omvangrijk is. ''Onze ambitie is om de dijken in 2020 volgens de nieuwe normen op orde te hebben. We werken aan een realistische planning'', aldus een woordvoerster.

De Dommel zegt dat de norm is aangescherpt en dat aanpassingen tijd en geld kosten. ''We nemen er tot 2020 voor.''