Burgemeester Henri Lenferink heeft bewust in zijn eentje besloten de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in zijn stad te laten wonen. 

Hij heeft geen spijt van het feit dat hij dat alleen heeft besloten. Dat zei hij donderdagavond tijdens een extra raadsvergadering over de huisvesting van L. in zijn stad. ''Ik wilde de kring zo klein mogelijk houden'', zei hij.

De vergadering verliep zonder al te veel problemen voor de burgemeester. Daan Sloos, het enige raadslid van Leefbaar Leiden, diende een motie van wantrouwen in tegen Lenferink.

Deze werd bij gebrek aan steun verworpen; Sloos was de enige die vóór stemde. Andere partijen hadden vooral veel vragen voor Lenferink. Met name over het feit dat hij de komst van L. geheim had gehouden.

Lenferink gaf toe dat hij een aantal zaken onvoldoende heeft meegewogen. Zo had hij, zegt hij achteraf, onder meer de gemeentesecretaris op de hoogte moeten stellen. ''En de locoburgemeester, die wellicht bij mijn afwezigheid hiermee geconfronteerd zou worden.''

Inlichten

Over de vraag of hij de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen had moeten inlichten, was hij duidelijk: ''De verbreding van de kring met mensen met deze kennis was niet wenselijk.'' Lenferink was bang dat de komst van L. dan zou uitlekken. Hij gaf aan dat hij er van het begin af wel open over had willen zijn, maar dat hij het risico van een uit de hand lopende discussie uiteindelijk te groot achtte.

Hij benadrukte opnieuw dat het opnemen in de maatschappij van mensen zoals L. de beste manier is. ''Iemand die wordt uitgesloten valt eerder in herhaling, zo blijkt uit onderzoek'', zei hij. ''De lijn die sommigen - ook hier - verdedigen dat pedoseksuelen naar een stil plekje moeten worden verbannen, is uitgeprobeerd in andere landen en de resultaten zijn niet best. De herhalingskans neemt juist toe.''

Hij verwees naar het feit dat de meeste pedoseksuelen die hun straf hebben uitgezeten geruisloos terugkeren in de maatschappij.

De raadsvergadering in het stadhuis van Leiden trok veel belangstellenden. De publieke tribune zat met ruim 40 man vol. Ook de pers was volop aanwezig.

De gemeente besloot tot de extra bijeenkomst nadat bekend was geworden dat de veroordeelde pedoseksueel in de stad woont. Dat leidde tot grote ophef onder bewoners.