De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) heeft donderdag even voor 16.00 uur een Duitse V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht bij Kruisland in West-Brabant. 

Uit voorzorg was de omgeving in een straal van zeshonderd meter rond de bom hermetisch afgesloten en dertien gezinnen moesten hun huis verlaten.

Een woordvoerster van de gemeente Steenbergen, waarvan Kruisland deel uitmaakt, liet weten dat de plek van de bom eerst een uur moest uitwasemen. Rond kwart voor zeven werd het sein 'veilig' gegeven: de bom bleek succesvol geruimd. De bewoners konden daarna naar huis.

Om de luchtdrukeffecten van de explosie te beperken, had de EOD de bom met een grote berg zand bedekt. Uit veiligheidsoverwegingen gebeurde dat in het begin handmatig, omdat de ontstekingen op druk reageren. Later zette de dienst het werk met machines voort.

Schokgolf

Om de schokgolf door de ontploffing te dempen, groeven de EOD-medewerkers ook sleuven rond de vindplaats van de bom. Dat duurde door regen iets langer dan vooraf was verwacht, aldus de gemeente Steenbergen.

De V1 bevatte circa 930 kilo springstof en chemicaliën en werd eind januari gevonden. De Duitsers gebruikten zulke bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog om vanuit Nederland Londen en het Antwerpse havengebied te bestoken. V1-bommen worden gemiddeld eens in de tien jaar gevonden.

Bekijk beelden van de ontploffing: