Tien van de elf verdachten van een jeugdbende die op 14 januari tijdens een grote politieactie werden opgepakt in Den Haag, blijven voorlopig nog achter de tralies. 

Van vijf van de vermeende leden van dit crimineel jeugdnetwerk was het voorarrest eerder al met negentig dagen verlengd.

Van de overige zes heeft de raadkamer van de rechtbank de voorlopige hechtenis deze week met dertig dagen verlengd.

De raadkamer bepaalde bij één verdachte echter dat hij met een enkelband naar huis mag, liet het Openbaar Ministerie donderdag weten. Deze verdachte moet zich aan een contactverbod met zijn medeverdachten houden.

Tijdens de actie tegen de jeugdbende doorzocht de politie tien woningen. Daarbij vond de recherche onder meer 70.000 euro aan contant geld, een vuurwapen, inbrekerswerktuigen en sieraden.

Kijkdag

Justitie zegt dat de opgepakte jongeren onder meer worden verdacht van woninginbraken.

Uit het onderzoek naar de bende is inmiddels duidelijk geworden dat een deel van de in beslag genomen spullen buit zijn van misdrijven. Volgens het OM is het onderzoek nog niet klaar en zijn naar verwachting nog meer spullen aan diefstal en woninginbraken te linken.

Als het onderzoek wel is afgerond, wordt een kijkdag georganiseerd waar mensen een deel van de gestolen waar kunnen bekijken om te bepalen of die spullen van hen zijn.

Politie en justitie doen sinds februari vorig jaar speciaal onderzoek naar de activiteiten van een groep van ongeveer zeventig overlastgevende, criminele jongeren in Zuidwest. Doel daarvan is het crimineel gedrag aan te pakken, de overlast terug te dringen en de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.