Het Erasmus MC in Rotterdam maakt de sterftecijfers niet openbaar. Vanaf 1 maart is ieder ziekenhuis verplicht de sterftecijfers op de eigen website te publiceren.

Maar het Rotterdamse academisch ziekenhuis heeft hier principiële bezwaren tegen. Dat heeft het ziekenhuis donderdag gemeld.

Het Erasmus MC vindt dat de sterftecijfers niet gebruikt kunnen worden voor een eerlijke vergelijking tussen ziekenhuizen.

Dat komt onder meer omdat er geen rekening wordt gehouden met de patiëntenpopulatie per ziekenhuis, aldus het Erasmus MC.

Zo wordt bijvoorbeeld een patiënt met hartfalen die verslechtert door gewone ziekenhuizen naar academische ziekenhuizen gestuurd. ''De kans dat die ernstig zieke persoon hier overlijdt is dus groter'', zegt het hoofd medische informatie van het ziekenhuis.

Transparant

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid kondigde de verplichte maatregel vorig jaar juni aan. ''De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt. Het is niet meer acceptabel dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers'', zei Schippers toen. Elk ziekenhuis moet uiterlijk zaterdag op de website aangeven hoeveel mensen zijn overleden aan bijvoorbeeld maagkanker, leukemie, diabetes, nierfalen of een heupfractuur.

Een woordvoerster van het Erasmus MC benadrukte donderdag dat het ziekenhuis absoluut voorstander is van transparantie. Ze verwees naar een onderzoek door wetenschappers van het UMC Utrecht en het Erasmus MC die vorig jaar concludeerden dat de berekening van het sterftecijfer eerlijker moet.

Zo bleek uit het onderzoek dat ziekenhuizen een 'gunstig' sterftecijfer krijgen als ze patiënten zo gauw mogelijk doorverwijzen, terwijl niet ieder ziekenhuis de mogelijkheid hiertoe heeft omdat er bijvoorbeeld niet genoeg verpleeghuizen in de regio zijn.

Voor zover bekend is het Erasmus MC het enige ziekenhuis dat de sterftecijfers zaterdag niet openbaar maakt.