De 30-jarige man die vorige week in Zaandam werd doodgeschoten had meerdere ramkraken en overvallen gepleegd.

Dat meldt Het Parool donderdag.

Alexander Junior Gillis maakte eind 2007 deel uit van een geweldadige groep criminelen die ongeveer tachtig overvallen, ramkraken en bedrijfsinbraken pleegde in heel Nederland. Gilles zou een van de leiders van de groep geweest zijn.

De groep bestond uit ongeveer dertig criminelen volgens de krant. Enkele malen per week werd er met grof geweld ingebroken bij bedrijven waarna de groep ervandoor ging met de gestolen waar.

Twee bewakers werden zwaar mishandeld tijdens enkele ramkraken. Gillis was één van de hoofdverdachten van die mishandelingen. De politie noemde de mishandelingen volkomen onnodig aangezien de daders ook zonder geweld weg konden komen.

Een woordvoerster van de politie zegt dat het slachtoffer een bekende is van de politie, maar wil niet bevestigen dat de Amsterdammer een serie gewelddadige ramkraken en overvallen op zijn naam heeft staan, zoals onder meer de krant meldt.

Arrestatie

In 2007 werd Gillis gearresteerd met enkele andere leden van de groep. De politie trof bij de arrestatie vuurwapens, een kogelwerend vest, drugs en contanten aan.

De vluchtauto van de daders die Gillis zouden hebben doodgeschoten werd vorige week teruggevonden in Amsterdam-Noord. De politie Noord-Holland heeft een Team Grootschalige Opsporing samengesteld dat nauw samenwerkt met de Amsterdamse politie.

Onderzoek

De politie heeft donderdag zowel in Zaandam als Amsterdam-Noord een grootschalig buurt- en passantenonderzoek gehouden.

Ze hoopte hiermee getuigen te treffen die meer informatie over de schietpartij konden verschaffen. Agenten spraken passanten aan in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam, waar het slachtoffer vorige week rond half 8 uur 's morgens werd gevonden naast een auto.

Ook was er een buurtonderzoek op de Reizigersweg in Amsterdam-Noord, waar kort na de dood van Gillis een auto in brand stond.