De Rotterdamse Safae K., veroordeeld in de examenfraude bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, gaat de rekening van het ministerie van Onderwijs niet betalen. 

Dat zei haar advocaat Guy Weski donderdag.

Het ministerie wil in totaal 86.000 euro terugzien, omdat onder meer 17.000 nieuwe vwo-examens Frans moesten worden gemaakt.

"Of die rekening ook daadwerkelijk komt, moeten we nog maar afwachten, maar we gaan die niet betalen", benadrukt Weski.

Hij zegt geen causaal verband te zien tussen de diefstal en de verspreiding van het examen via internet, waardoor er een nieuwe moest worden gedrukt en verspreid. "Mijn cliënt heeft het examen niet op internet geplaatst. Dat heeft een ander gedaan", licht Weski toe.

Hacker

Daar wordt door het Openbaar Ministerie in Rotterdam een 19-jarige hacker voor verantwoordelijk gehouden. Die werd in oktober vorig jaar opgepakt, onder meer voor het publiceren van het vwo-eindexamen Frans op internet.

Tijdens een zogeheten pro-formazitting zei hij met de verspreiding de diefstal aan de kaak te willen stellen. Zijn advocaat Jaap Spigt noemde het "eigenlijk" een goede daad.

Vreemd

Weski wijst erop dat de schade is ontstaan via de online-publicatie. Hij zegt het overigens vreemd te vinden dat alleen de drie hoofdrolspelers de rekening krijgen toegestuurd, terwijl alle elf verdachten destijds zijn veroordeeld.

Weski wijst er ook op dat zijn cliënte de schade niet eens kan betalen. Hoe het schadebedrag over de drie hoofdrolspelers wordt verdeeld, is volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs aan de drie betrokkenen.