De vermeende leider van de gevreesde Mexicaanse moordenaarsbende van het Sinaloa-drugskartel, José Rodrigo Aréchiga Gamboa, blijft in Nederland vastzitten. 

De rechtbank in Haarlem gaat op 15 mei zijn uitlevering naar de Verenigde Staten toetsen, liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Gamboa is leider van de zeer gewelddadige bende Los Ántrax, die is vernoemd naar de ziekte miltvuur. De bende pleegt moorden en gewelddadige aanvallen voor Ismael Zambada García, een van de belangrijkste leiders van het Sinaloa-drugskartel. De Mexicaan, met de bijnaam El Chino Ántrax ('de miltvuurchinees'), reisde onder een valse naam. Hij zat rond de jaarwisseling onder valse naam op een KLM-vlucht vanuit Mexico-Stad.

De leden van Los Ántrax worden verantwoordelijk gehouden voor verschillende gewelddadige afrekeningen. Zo was de bende in 2010 betrokken bij een schietpartij in de Mexicaanse stad Tubutama, vlakbij de grens met de Amerikaanse staat Arizona. Zo'n dertig mensen kwamen om het leven en de autoriteiten vonden 11 auto's doorzeefd met kogels.

Voetbal

In november 2011 werd een leider van Los Ántrax tijdens een voetbalwedstrijd in Culiacan in de staat Sinaloa omgebracht door een rivaliserende drugsbende. De executie leidde tot een serie afrekeningen in de Mexicaanse staat: er vonden in korte tijd zo'n 20 moorden plaats. In de stad Guamuchil hingen bendeleden drie lijken naakt aan een brug. De slachtoffers waren voor hun dood gemarteld.

In Mexico woedt al jaren een bloedige drugsoorlog. Bij botsingen tussen rivaliserende drugsbendes en veiligheidsdiensten zijn in 6 jaar tijd zeker 70.000 mensen gedood.