Tegen de 30-jarige Soumaya S. heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bij het gerechtshof in Amsterdam vier jaar cel geëist, wegens onder meer deelname aan een terroristische organisatie en het smeden van plannen om politici te doden.

S. zou tot de groep van onder anderen Samir A. hebben behoord.

Het gaat om feiten die inmiddels bijna negen jaar oud zijn. De zaak van Soumaya S. kwam via de Hoge Raad bij het Amsterdamse hof terecht, voor een nieuwe behandeling. S. heeft de eerder opgelegde straf al uitgezeten.

Het is duidelijk dat S. een ander mens is geworden, ziet ook het OM, dat geen enkel gevaar voor herhaling meer ziet. S. heeft haar hoofddoek verruild voor een modieuze hoed en studeert tegenwoordig politicologie.

Ze is ''een sympathieke, intelligente dame'' geworden, aldus het OM, ''met goede maatschappelijke vooruitzichten.'' Toch stelt het OM dat S. nooit afstand heeft genomen van wat haar destijds heeft bewogen. ''Het zou haar sieren als zij deze jeugdzonde ruiterlijk zou erkennen'', stelde het OM woensdag.

Afgeluisterd

Centraal punt in de zaak is een reeks door inlichtingendienst AIVD afgeluisterde gesprekken. S. meent dat een aantal voor haar ontlastende gesprekken uit het dossier is gehouden. Het OM bestrijdt dat. Woensdagmiddag bepleit advocaat Bart Nooitgedagt dat justitie het recht op vervolging heeft verspeeld.

S. was de vrouw van Nourredine El F., die een vooraanstaande rol in de radicale, islamistische groep speelde. Hij kreeg eerder acht jaar cel, heeft eveneens zijn straf uitgezeten en verblijft inmiddels niet meer in Nederland. Samir A. kreeg negen jaar cel. Hij kwam vorig jaar september op vrije voeten.

Tot daadwerkelijke aanslagen is het nooit gekomen. De verdachten kwamen in beeld na de moord op cineast Theo van Gogh, op 2 november 2004. De radicale islamist Mohammed B. is daarvoor tot levenslang veroordeeld.