De oude Floriadehal in de Haarlemmermeer wordt voor de nucleaire top die eind maart in Den Haag wordt georganiseerd omgetoverd tot terminal. 

Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het gebouw, waarin tegenwoordig Expo Haarlemmermeer is gevestigd, ligt naast de Polderbaan. Op die baan landen alle wereldleiders en hun delegaties.

De metamorfose van de hal wordt een spoedklus, want de verbouwing begint pas op zaterdag 22 maart. De Nuclear Security Summit (NSS) wordt op 24 en 25 maart gehouden.

De 'terminal' wordt van alle gemakken voorzien. Zo komen er bagagebanden, een post van de douane, koffiebars, toiletten en zitjes. De hal wordt ook volledig aangekleed met vloerbedekking, meubilair en beplanting.

De keuze voor de tijdelijke terminal is gemaakt uit tijds- en veiligheidsoverwegingen. Bovendien zijn speciale veiligheidsvoorzieningen gemakkelijker te realiseren in een aparte, afgelegen terminal, zo stelt het ministerie.

De Polderbaan ligt een behoorlijk eind van Schiphol terwijl de voormalige Floriadehal op steenworp afstand ligt. In de in 2002 voor de Floriade gebouwde hal organiseert Expo Haarlemmermeer nu vooral publieks- en vakbeurzen.

Tienduizend vierkante meter

Volgens vestigingsmanager van Expo Haarlemmermeer Sietske van Berge Henegouwen wordt de complete hal van tienduizend vierkante meter gebruikt. "Buiten wordt nog eens een gebied van twaalfduizend vierkante meter benut voor de logistieke afhandeling. Auto's en bussen die de delegatieleden gaan vervoeren, staan daar geparkeerd."

De terminal is alleen bedoeld voor het opvangen van delegatieleden en het verwerken van de bagage. De wereldleiders zullen hun gezicht er niet laten zien. Zij stappen als hun vliegtuig is geland direct van de vliegtuigtrap in een auto die voor ze klaarstaat om ze naar het World Forum in Den Haag of naar hun hotel te brengen.

Als alle delegaties woensdag 26 maart 's avonds weer vertrokken zijn, moet Expo Haarlemmermeer zich alweer opmaken voor het volgende evenement. Twee dagen later wordt in de hal namelijk de Lente, Tuin en Woonbeurs gehouden.

"We trekken die avond direct de hele hal leeg en beginnen dan zo snel mogelijk weer met opbouwen. Eigenlijk zouden we daar 25 maart al mee beginnen, maar door de NSS worden we beperkt in onze tijd. Maar we gaan het redden", zegt Van Berge Henegouwen.

Vip-tent

Behalve de speciale terminal wordt ook een vip-tent naast de Polderbaan opgezet. Daar zullen onder andere de ambassadeurs van de verschillende landen worden opgevangen tot hun staatshoofd is geland. Zodra dat het geval is, wordt een ambassadeur naar het vliegtuig vervoerd voor de ontvangst van de wereldleider.

Op de Polderbaan zullen vrijwel alle wereldleiders en hun delegaties landen. Na de landing worden de vliegtuigen daar ook geparkeerd. Slechts drie of vier delegaties vliegen naar Rotterdam, omdat ze daar in een hotel slapen.