In 2013 zijn 675 hennepkwekerijen opgerold in Noord-Nederland. Daarbij is voor 40 miljoen euro aan hennep uit de markt gehaald - goed voor zo'n 9,6 miljoen joints. 

Dat meldde de politie woensdag.

Ruim vierhonderd mensen werden in 2013 gearresteerd op verdenking van hennepteelt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Sinds de jaarwisseling zijn er nog eens vijftien arrestaties verricht in een onderzoek naar drugshandel. Ook is beslag gelegd op geld en waardevolle goederen van de verdachten. 

Zo leidde de ontmanteling van een kwekerij in het Drentse De Kiel tot het in beslag nemen van 86 auto's. En in het eveneens Drentse Zwartemeer werd bij een grootschalige verkeerscontrole 191.000 euro in beslag genomen die in een verborgen ruimte in het dak van een auto werd aangetroffen.

Geweldszaken

Hennep houdt volgens de politie vaak verband met de georganiseerde misdaad. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de hennepwereld. 

Een ander gevaar dat hennepkwekerijen met zich meebrengen is het risico op brand- en waterschade. Vorig jaar is in Noord-Nederland ten minste elf keer een plantage ontdekt na brand en zeven keer na waterschade. Volgens de politie mag dat weinig lijken, maar zij stelt dat bij veel meer kwekerijen brand was ontstaan als niet was ingegrepen. 

Stroom

Brand ontstaat vooral door gloeiende zekeringen of oververhitte transformatoren bij geknutsel met elektriciteit. Bij in ieder geval 39 procent van de binnenkwekerijen kon worden aangetoond dat de stroom illegaal werd afgetapt. 

In 2013 is in Noord-Nederland voor ongeveer 14 miljoen euro aan planten en apparatuur in beslag genomen. Bij in ieder geval 39 procent van de opgerolde plantages werd illegaal stroom afgetapt.