De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de provincie Groningen gezocht naar het voortvluchtige duo Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan.

''We hebben tips gekregen waardoor we aanleiding hebben om daar te kijken'', liet een politiewoordvoerder dinsdagavond weten. Over de inhoud van de tips wilde hij verder niets zeggen.

Woensdagochtend zei een woordvoerster van de politie dat de zoektocht nog altijd gaande is. "We zoeken door het hele land en ook in het Duitse grensgebied, want ze duiken ook overal op."

De zoektocht in het noorden van het land begon bij de plaats Winschoten, nabij de Duitse grens. De politie heeft die stad inmiddels verlaten en is westwaarts getrokken, in de richting van de provinciehoofdstad Groningen.

Eerder op dinsdag was er een grote zoekactie in Gronau, net over de grens bij Enschede. Die leverde niets op. 

Eerder opgepakt

Het duo is eind december al eens in handen van de politie geweest, bevestigt de politie Noord-Nederland tegenover Dagblad van het Noorden. De twee werden in de nacht van 19 op 20 december in Groningen na een wilde achtervolging opgepakt.

Van der Ploeg en Bircan vluchtten toen voor een politiecontrole in Aduard, en botsten uiteindelijk in Groningen met hun auto tegen een geparkeerde wagen. Ze probeerden nog te voet te vluchten, maar de politie wist de twee te grijpen en vast te zetten. De auto had een vals kenteken.

Het duo is daarna vrij snel weer vrijgelaten, omdat het volgens een politiewoordvoerster geen straf hoefde uit te zitten. Ook trof de politie toen geen vuurwapens aan.

Levensgevaarlijk

Maandag schoot Van der Ploeg een man neer die ze betrapte tijdens een inbraak op een camping in Enschede. Die avond gijzelden ze ook een gezin. De man van het gezin werd in zijn eigen auto meegenomen en net over de grens vrijgelaten.

Sinds dinsdagavond zijn er zeker dertig tips bij de politie binnengekomen over het voortvluchtige duo dat verdacht wordt van verschillende gewelddadige incidenten. Ze zouden in de afgelopen weken onder meer betrokken zijn geweest bij woningovervallen, ontvoeringen en een schietincident. De politie bestempelt ze als "levensgevaarlijk".

De politie zoekt al twee weken naar Van der Ploeg en Bircan. Vooral de man zou erg snel naar zijn vuurwapen grijpen. In Meppel zouden de twee op 10 februari een vrouw hebben overvallen en meegenomen. Een week later zouden ze een woning in het Brabantse Lage Mierde hebben overvallen.

Politie jaagt al twee weken op 'gevaarlijk stel'