
Amsterdam herdenkt Februaristaking van 1941
Tijdens deze actie, die twee dagen duurde, legden tienduizenden mensen het werk neer uit verzet tegen de razzia's waarbij meer dan vierhonderd Joodse mannen door de Duitse bezetters werden opgepakt en afgevoerd.
''De mensen die in februari 1941 in verzet kwamen, deden dit om hun Joodse stadgenoten te laten zien dat zij zich hun lot aantrokken. De scheiding tussen 'wij' en 'zij' was dus nog geen feit'', zei directeur Marjan Schwegman van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies) in haar toespraak.
''Als het creëren van een tweedeling uiteindelijk vernietiging van mensen mogelijk maakt, dan is het zaak ons juist van dat mechanisme bewust te zijn. Waarom maakt de slavernijfilm 12 Years a Slave zo veel indruk? Omdat die laat zien hoe een vrij man, een normaal lid van de gemeenschap, plotseling een outcast wordt en al zijn rechten verliest.''
Kennemerland
Na de toespraak las actrice en columniste Funda Müjde enkele gedichten voor, waarna het defilé langs de Dokwerker begon.
De staking had destijds niet alleen plaats in Amsterdam, maar ook in omliggende regio's zoals de Zaanstreek, Kennemerland, 't Gooi en Utrecht. De Duitsers maakten na enkele dagen met geweld een einde aan de staking.