Het voortvluchtige duo waar de politie naar op zoek is voor meerdere gijzelingen en een schietincident, zou in het Duitse Gronau zijn. Maar na een grote zoektocht is het tweetal niet gevonden

Er is tevergeefs naar ze gezocht na een tip van een getuige. Dat meldt de lokale politie dinsdagavond. Er is gezocht met een grote politiemacht.

De getuige lichtte de politie in de namiddag in over de mogelijke verblijfplaats. Die plek is doorzocht, maar de gezochte personen zijn daar niet gevonden. De politie zal wel verder blijven zoeken in een groot gebied rond Gronau.

​Veel politie

Volgens regionale media stonden in de kleine plaats, vlak over de grens bij Enschede, op diverse plaatsen ambulances en reed er veel politie in opvallende en onopvallende auto's rond. 

Boven de Nederlands-Duitse grens tussen Enschede en Gronau vloog ook een helikopter. En langs de Nederlands-Duitse grens in de Achterhoek en Twente was opvallend veel politie actief.

Een woordvoerder van de Nederlandse politie zegt dat de Duitse politie een tip aan het controleren was. "De hele dag krijgen we al tips. Die nemen we serieus. De Duitsers gaan naar Gronau om te checken of er iets van een tip klopt. En gezien het gevaar sturen we daar niet een wijkagent naar toe, maar gaan we met meerdere eenheden. Dat wordt gezien en dan krijg je allerlei gespeculeer'', aldus de woordvoerder.

Gijzelen

Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), het duo dat als vuurwapengevaarlijk wordt omschreven, gijzelde maandagavond een gezin in Enschede en namen de vader mee in zijn auto. Hij werd later in de Duitse plaats Ahaus vrijgelaten. 

De verdachten zijn er vandoor gegaan in zijn blauwe Honda CRV, met het kenteken 71-DP-LK. Mogelijk is die kentekenplaat vervangen door een andere. 

Volgens de zegsman kan het zijn dat de twee afgelopen nacht illegaal op een camping in de grensstreek hebben geslapen. Aan beide zijden van de grens is de politie een onderzoek gestart. 

Camping

Eerder hadden ze op maandag een man neergeschoten op een camping aan de Oude Buurserdijk. Ook zouden ze betrokken zijn bij een ontvoering en overval in Meppel en het Brabantse Lage Mierde. 

Ze zouden sinds afgelopen vrijdag al op de camping in Enschede zijn geweest. Een terreinbeheerder vroeg het tweetal toen te vertrekken, omdat ze niet op het naaktkampeerdersterrein thuishoorden.

Sindsdien zijn ze niet meer gezien, totdat ze maandag een campingbewoner neerschoten bij een inbraakpoging. Dat vertelde de voorzitter van naturistenvereniging Ostana, dat het kampeerterrein aan de rand van Enschede pacht. Op het terrein is plaats voor 32 caravans.

Maandag waren er volgens de voorzitter ongeveer vijftien mensen op het terrein, zo zei hij tegen de regionale omroep RTV OostDe leden van de vereniging zijn ''aangeslagen'' en ''onthutst'' over de gebeurtenissen op hun terrein, dat ze ''een heerlijk paradijsje in het oosten van het land'' noemen.

Geëmotioneerd

Het gezin op de Arendsweg uit Enschede dat maandag werd gegijzeld door het duo, is ''zeer geëmotioneerd'' over de gebeurtenissen. Het tweetal, waarnaar de politie met man en macht op zoek is, nam de vader van het gezin mee in zijn eigen auto. In Ahaus, net over de grens bij Enschede, zetten zij hem uit de auto en reden weg.

Voor het gezin is slachtofferhulp geregeld volgens een woordvoerder van de politie. ''De impact van het voorval is enorm.'' Het gezin is ongedeerd gebleven.

Intensive care

De man die op de camping werd neergeschoten door het duo, is er ernstig aan toe. Hij lag dinsdag nog op de intensive care in het ziekenhuis.

Het gegijzelde gezin is voorlopig op een ander adres ondergebracht. Buurtbewoners zeggen dat de vrouw en haar twee kinderen vastgebonden werden toen het gevaarlijke duo de man van het gezin meenam. Ook zou het tweetal kleding van het gezin hebben meegenomen.

Opsporingslijst

De twee zijn op de Nationale Opsporingslijst geplaatst, omdat het duo zeer gevaarlijk is. Dat maakte de politie bekend in het tv-programma Opsporing VerzochtOp de Nationale Opsporingslijst staan criminelen naar wie de politie dringend op zoek is.

​Er zijn dinsdagavond al 35 tips binnengekomen over het gevaarlijke en voortvluchtige duo aldus de politie.

De politie sluit niet uit dat de twee ergens om onderdak voor de nacht gaan vragen. De zegsman waarschuwt voorzichtig te zijn met het openen van de deur en geen onbekenden binnen te laten. Het tweetal is uiterst gewelddadig en vooral Van der Ploeg schiet snel.

Politie jaagt al twee weken op 'gevaarlijk stel'