De gevlekte toonhaai die zondag aanspoelde op het strand van Vlieland eet nog niet. De directeur van natuurcentrum De Noordwester noemt dat echter niet vreemd.

"De haai was bijna dood en door alle stress is de spijsvertering van het dier tot stilstand gekomen. Daardoor heeft ze nu ook geen hongergevoel", zegt directeur Marc ter Ellen dinsdag.

Het beest van ongeveer een meter lang moet volgens Ter Ellen eerst tot rust komen voor ze weer gaat eten. "Daarom houden we haar afgezonderd van het publiek." Het is volgens de directeur voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een gevlekte toonhaai van deze grootte levend is aangespoeld.

Dinsdagmiddag komen deskundigen van het Dolfinarium in Harderwijk naar de toonhaai kijken. "Wij hebben zelf een aquarium met vissen die in de Noordzee leven, maar we hebben geen ervaring met de toonhaai", legt Ter Ellen uit. "We willen dit dier de verzorging geven die de meeste kans op overleven geeft en het dolfinarium heeft veel meer ervaring met deze dieren."

Terugkeer

Het liefst zou de directeur de haai terug zien keren naar de zee, maar het is volgens hem nog maar de vraag of dat mogelijk is. De haai kan in ieder geval niet lang in De Noordwester blijven.

"Wij doen met onze middelen al het mogelijke om het dier in leven te houden, maar we zijn hier niet op berekend. Ze kan een week of anderhalf blijven, maar niet permanent. Dat is ook niet onze doelstelling, want daar is het beestje niet mee geholpen."

Als het dier langere tijd moet worden opgevangen, betekent dat niet per se dat het naar het Dolfinarium gaat. "Er zijn tientallen mogelijkheden in Nederland, bijvoorbeeld Ecomare op Texel. Maar Burgers Zoo in Arnhem heeft ook een groot aquarium. Wel willen we haar zo min mogelijk vervoeren."

Geslacht

Aanvankelijk was niet duidelijk of het dier een mannetje of een vrouwtje is. "Maar bij het zwemmen heeft de haai haar buik laten zien en daardoor weten we nu dat het om een vrouwtje gaat", zegt de directeur.

De haai heeft geen naam gekregen om juridisch getouwtrek zoals met potvis Johannes die in 2012 op Texel aanspoelde. "We willen absoluut voorkomen dat we dit weer persoonlijk maken", zegt Ter Ellen. "Daar zou niemand bij gebaat zijn en de haai zeker niet."