Schipholbrand-verdachte Ahmed Al-J. moet een schadevergoeding van bijna 50.000 euro van het Openbaar Ministerie  (OM) krijgen omdat hij onrechtmatig vastzat.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdagochtend bepaald. De Libiër had ruim 6,5 ton schadevergoeding geëist, omdat hij anderhalf jaar vastzat voor de brand in het cellencomplex bij de luchthaven in 2005.

Al-J krijgt zijn schadevergoeding voor de dagen die hij onterecht in voorarrest heeft gezeten. Achteraf bezien was de voorlopige hechtenis onterecht, omdat de Libiër uiteindelijk is vrijgesproken, motiveert het hof.

Het gerechtshof heeft voor de vaststelling van de hoogte van het bedrag, de toen gebruikelijke vergoeding van 95 euro per dag ''doorgebracht in voorlopige hechtenis onder zwaardere omstandigheden'' als norm genomen.

De man zat in totaal 504 dagen in voorarrest, wat neerkomt op een totaal van 47.880 euro. Behalve dat bedrag moet het OM ook een deel van de kosten betalen die deskundigen voor de verdachte maakten.

Het OM betoogde juist dat zijn vrijspraak niet betekent dat zijn voorlopige hechtenis onterecht was. De verdenking zou ernstig genoeg zijn geweest om de man vast te houden. 

Die ontstond mede door zijn eigen verklaringen dat hij vlammen in zijn eigen cel zag ontstaan na het wegschieten van een sigaret naar het voeteneinde van zijn matras.

'Zwaar middel'

Al-J. vroeg in januari om een schadevergoeding van 663.700 euro. Zijn advocaat betoogde dat Al-J. ''zeer langdurig'' in de isoleercel heeft gezeten, met bewaking, en dagelijks onderworpen werd aan controles op en in het lichaam, om er zeker van te zijn dat hij geen verboden spullen bij zich had.

Het OM noemde na de zitting in januari de isoleercel een zwaar middel, maar wel een die past bij het detentieregime waar Al-J. in zat. De detentie is daarnaast meerdere keren door een rechter getoetst en goed bevonden.

De advocaat van Al-J. reageert teleurgesteld op de uitspraak. ''Ons verzoek was rechtvaardig en te verdedigen'', meent hij. ''Dan is deze uitkomst best zuur.'' Hij overweegt nog met Al-J. om de uitspraak voor te leggen aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Opzettelijk

Al-J werd jarenlang vervolgd voor brandstichting in het cellencomplex op Schiphol, maar werd vorig jaar maart na een lange juridische strijd door de Hoge Raad vrijgesproken, omdat hij niet opzettelijk handelde. De brand kostte in oktober 2005 elf mensen het leven.

De Schipholbrand leidde in 2006 tot het aftreden van minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) en minister van VROM Sybilla Dekker (VVD). Ze stapten op toen uit een rapport bleek dat de brandveiligheid van het complex niet op orde was.