De politie maakt de afgelopen dagen jacht op een tweetal dat verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal gewelddadige gijzelingen en het neerschieten van een man in Enschede. Een tijdlijn:

20 december: Na een wilde achtervolging botst een auto met een vals kenteken tegen een geparkeerde auto in de stad Groningen. De twee inzittenden vluchten te voet, maar worden gepakt door de politie.

Vrij snel na de aanhouding moeten ze van het Openbaar Ministerie worden vrijgelaten. Later blijkt dat het gaat om Antonio en Enise.

10 februari 2014: De man en de vrouw zouden op 10 februari het huis van de vrouw in Meppel zijn binnengedrongen. Het slachtoffer werd gekneveld, mishandeld en bedreigd en tegen haar wil meegenomen in haar auto.

Het duo zou vlak daarvoor een man uit Ruinen hebben gedwongen in de kofferbak van zijn auto te gaan liggen. Hij wist te ontsnappen omdat de man en de vrouw de motor van de auto lieten afslaan.

11 februari 2014: Op de ochtend van 11 februari wordt de vrouw uit Meppel achtergelaten in een bos in de buurt van Lelystad.

18 februari 2014: De politie verdenkt de twee ook van een overval op een woning aan de Goorweg in Lage Mierde. De geknevelde bewoner en drie andere aanwezigen moesten daarbij onder bedreiging van een vuurwapen hun waardevolle spullen afgeven. Daarbij werd de bewoner ernstig mishandeld.

21 februari 2014: De politie maakt de namen bekend van het duo en geeft hun foto's vrij. Het gezochte duo Antonio Marcos van der Ploeg, 25 jaar, en Enise Merve Bircan,19 jaar, wordt met naam en toenaam genoemd. Dat gebeurt niet heel vaak.

De politie vertelt erbij dat de verdachte Van der Ploeg vuurwapengevaarlijk is. Publiek wordt aangeraden bij het aantreffen zelf geen actie te ondernemen, maar de politie te bellen.

24 februari 2014: De twee worden ervan verdacht op een camping aan de Oude Buurserdijk in Enschede een man te hebben beschoten die hen betrapte op inbraak in een caravan. Het slachtoffer wordt gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 20.00 uur 's avonds wordt een gezin aan de Arendsweg in Enschede gegijzeld en de vader meegenomen in zijn auto. Deze man is rond 10 over half 9 in de Duitse plaats Ahaus vrijgelaten. De Nederlandse en Duitse politie zoeken met man en macht naar het duo, dat spoorloos is verdwenen.