Ondanks een nachtelijke zoektocht van de Duitse en de Nederlandse politie is het 'levensgevaarlijke' duo dat gezocht wordt voor meerdere gijzelingen en een schietincident, nog niet opgepakt. 

Het is geheel onduidelijk waar de man en de vrouw zijn, bevestigt een woordvoerder van de politie Twente tegenover NU.nl.

"Ze zouden in het grensgebied met Duitsland kunnen zijn, maar ook in Brabant." Op de vraag of de politie nu weet waar gezocht moet worden, antwoordt de woordvoerder: "West-Europa."

''De duisternis heeft in hun voordeel gewerkt", zei een politiewoordvoerder eerder op Radio1.

Gijzeling

Het duo, dat als vuurwapengevaarlijk wordt omschreven, gijzelde maandagavond een gezin in Enschede en namen de vader mee in zijn auto. Hij werd later in de Duitse plaats Ahaus vrijgelaten. 

De verdachten, Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), zijn er vandoor gegaan in zijn blauwe Honda CRV, met het kenteken 71-DP-LK. Mogelijk is die kentekenplaat vervangen door een andere. 

Camping

Volgens de zegsman kan het zijn dat de twee afgelopen nacht illegaal op een camping in de grensstreek hebben geslapen. Aan beide zijden van de grens is de politie een onderzoek gestart. 

De woordvoerder riep het publiek nogmaals op om zelf niets te doen als men de verdachten ziet, maar de politie te bellen op 112.

Het programma Opsporing Verzocht gaat dinsdagavond aandacht besteden aan het duo. De laatste ontwikkelingen en aanknoopspunten in de zoektocht komen dan ter sprake, mocht het tweetal nog niet zijn opgapt. 

Tbs

Van der Ploeg wist in november 2005 op een begeleid verlof in Groningen te ontsnappen. Hij zat toen als 16-jarige in een jeugdinrichting voor tbs.

Na die ontsnapping zou hij volgens de politie betrokken zijn geweest bij de overval op een winkel in Drachten, blijkt uit berichtgeving van toen. De politie in Friesland vermoedde destijds dat hij het winkelpersoneel en enkele klanten had bedreigd met een vuurwapen. Ook toen is er een klopjacht naar hem geweest en werd een opsporingsbericht naar hem uitgevaardigd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en ook politie en justitie willen niet ingaan op dit verleden van de voortvluchtige man. Ook willen ze niet zeggen of hij na zijn ontsnapping in 2005 weer is opgepakt.

Politie jaagt al twee weken op 'gevaarlijk stel'