De politie zoekt nog altijd naar een man en vrouw die meerdere gewelddadige overvallen en gijzelingen pleegden en maandag een gezin in Enschede gijzelden. 

Dat meldde de politie in Twente.

Een man werd meegenomen in de auto, maar maandagavond rond tien over half negen in de Duitse plaats Ahaus vrijgelaten. De verdachten, Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), zijn er vandoor gegaan in zijn blauwe Honda CRV.

Er zijn bij deze gijzeling voor zover bekend geen gewonden gevallen, aldus de politie. Het gezin bestaat uit vader, moeder en kinderen. Om hoeveel kinderen het gaat, kon de politiewoordvoerder nog niet zeggen.

In Nederland en Duitsland zoekt de politie met man en macht naar Van der Ploeg en Bircan. Daarbij is onder meer een helikopter ingezet. De politie waarschuwt mensen om niemand die op zoek is naar onderdak voor de nacht binnen te laten.

Bekijk beelden van de gijzeling:

Camping

Eerder maandag zouden de twee op een camping aan de Oude Buurserdijk in Enschede een man hebben beschoten die hen betrapte op inbraak in een caravan.

Uit getuigenverklaringen bleek volgens de politie al snel dat het waarschijnlijk om het gezochte duo ging. Het slachtoffer is met een schotwond naar het ziekenhuis afgevoerd.

Vrijdag maakte de politie hun namen bekend en gaf ze ook hun foto's vrij. Dat gebeurt niet heel vaak.

Van der Ploeg is volgens de politie vuurwapengevaarlijk. Als mensen de verdachten zien, moeten ze niet zelf iets doen, maar de politie bellen op 112.

Achtergelaten

Van der Ploeg en Bircan werden al verdacht van de zware mishandeling, ontvoering en beroving van een 52-jarige vrouw uit Meppel. Zij zouden op 10 februari het huis van de vrouw zijn binnengedrongen.

Het slachtoffer werd gekneveld, mishandeld en bedreigd en tegen haar wil meegenomen in haar auto. Op de ochtend van 11 februari is de vrouw achtergelaten in een bos in de buurt van Lelystad.

Ook worden ze gezocht voor een gewapende overval op een huis in Lage Mierde, op 18 februari. De bewoner en drie andere aanwezigen moesten daarbij onder bedreiging met een vuurwapen hun waardevolle spullen afgeven. Daarbij werd de bewoner ernstig mishandeld.

Spoorloos

De twee zijn maandagavond nog spoorloos. Na de mislukte inbraak op de camping gingen ze er vandoor in een zwarte Daihatsu Cuore, van de eigenaar van de caravan. Eerder maakten de verdachten gebruik van een rode Renault Clio of een blauwe Renault Laguna.

Sinds de gijzeling in Enschede bewegen ze zich dus mogelijk voort in de blauwe Honda CRV van het Enschedese gezin.